Context
In deze tijd van groeiend bewustzijn over de noodzaak om de hulpbronnen van onze planeet te sparen, is het hoog tijd dat we onze inspanningen opvoeren. Onder druk van de jeugd en de publieke opinie wordt dit steeds vaker een centraal thema in de politieke programma's van de verschillende partijen. De wetgeving wordt steeds strenger en veeleisender en geleidelijk aan verandert ook het consumentengedrag. Tegelijkertijd wordt de transformatie van lineaire productiemodellen naar circulaire modellen (met name ten gunste van recycling en hergebruik) gestimuleerd.
Wereldwijd is het materiaal BETON verantwoordelijk voor ongeveer 7% van de door de mens veroorzaakte uitstoot van broeikasgassen en het verbruik van aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke hulpbronnen. Dit wordt meer en meer in vraag gesteld en onderworpen aan nieuwe bindende voorschriften. Volgens de ambities van het Akkoord van Parijs (2015) moet beton zich aanpassen aan een "klimaatneutrale" wereldeconomie en bouwsector. Het is onze collectieve verantwoordelijkheid om niet alleen de prestaties van beton verder te verbeteren, maar ook om de kwaliteiten ervan te promoten.
De cementindustrie en de betonsector denken hier immers al jaren over na.
De Belgische Betongroepering heeft daarom besloten om een studiedag te organiseren om een blik te werven op een aantal onderzoeksinitiatieven, praktijkvoorbeelden en evoluties op het gebied van de verschillende bestanddelen van beton.
Of het nu gaat om bindmiddelen, zand of granulaten, er zijn buitengewone ontwikkelingen geweest op het gebied van beton.
Na technische presentaties worden betonprojecten toegelicht aan de hand van foto's, illustraties en films. De studienamiddag wordt afgesloten met een overzicht van de normatieve en certificeringsaspecten van dit nieuwe en snel groeiende vakgebied.